Mit jelent az IoT?

Dolgok internete IoT

Mi is az az IoT? Miben lehet segítségünkre?

Az angol Internet of Things (IoT) kifejezés, bár nem újdonság, sokak számára még mindig megfoghatatlan jelenség. A ’dolgok internete’ alatt, tulajdonképpen egymással akár önállóan is kommunikálni képes, interneten keresztül is elérhető, mindennapi használatban lévő eszközöket értünk. Az összes olyan elektronikai eszközt, mely képes valamilyen hasznos információt felismerni, “mérni”, és ezt kommunikálni is egy másik eszköz felé. (autók, háztartási gépek, pénztárgépek, okostelefonok stb.) Hogy mire is jó ez a kommunikáció? Az eszközök közötti kommunikációnak köszönhetően olyan statisztikai célú adatbázisokat tudunk generálni, melyek felhasználásával életünk egyszerűbbé, kényelmesebbé válik. A folyamatok optimalizálásával időt és energiát takaríthatunk meg.

Néhány felhasználási példa a hétköznapi életben:

Intelligens parkolás – szabad parkolóhelyek detektálása az autósok számára

Okosotthon – háztartási eszközök távoli irányítása egy okostelefon segítségével (fűtés/ hűtés szabályozás, redőnyök kezelése, mosógép távoli üzemeltetése)

Okosmérés – információgyűjtés a gáz és az elektromos áram felhasználási adatairól

Otthoni riasztó – lakásunk távfelügyeletét szolgálja

Példák üzleti felhasználásra:

Ipar 4.0 – gyártósorok távoli üzemeltetése, különböző ciklusok monitorozása, könnyebb tervezhetőség, kontrollált karbantartás

Pénztárgépek – NAV adatkommunikáció

Flottakövetés – gépjárművek követése

Milyen szempontokat kell szem előtt tartani egy IoT megoldáshoz?

Bizonyos technikai feltételek teljesítése mellett – úgymint szenzorok, hálózat, energiaforrás, – elengedhetetlen, hogy gondoljunk az információk feldolgozásának biztonsági hátterének kidolgozására is. Mindent egybevetve pedig az sem elhanyagolható, hogy milyen megtérülésre számíthatunk egy-egy megoldással és mennyire költséghatékonyan tudunk megoldást biztosítani.

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük