4 terület, ahol az IoT fejlődést nyújt

Dolgok internete

 

Már korábban szembetűnő lehetett az okos IoT megoldások térnyerése, mely mostanra minden korábbinál nagyobb összeköttetéssel rendelkezik az elektronikus eszközök, tárgyak és akár az emberek között is. Az IoT globális piacát tavaly 193,6 milliárd dollárra becsülték, és becslések szerint ez az érték 2025-re 657,31 milliárd dollárra emelkedik. A következő négy iparági felhasználás további bizonyítékot jelent arra, hogy az IoT technológia egyre növekvő térhódítása milyen pozitív hatással lesz a közeljövőre:

 

  1. Banki folyamatok

Az állandó piaci igényeknek való megfelelés miatt a banki szektorban is megfigyelhető a folyamatos digitalizáció. Korábban az ATM-eket tartották a legnépszerűbb IoT-eszközöknek, hiszen ezek az automaták lehetővé teszik az ügyfelek számára a készpénz elérését anélkül, hogy hosszú várakozási időt kellene tölteniük a bankokban. Nemrégiben a Business Insider is cikkezett a banki IoT témáról, arról hogy a bankok hogyan alkalmazzák az új IoT technológiákat a költségek csökkentése érdekében, miközben javítják a felhasználói élményt. Például most olyan helymeghatározó jeladókat használnak, amelyek azonnali értesítést, testre szabott ajánlatokat küldenek az ügyfél okostelefonjára, amint belépnek egy bankfiókba. Ezen kívül egyes ATM-ek képesek élő videó támogatást nyújtani arra az esetre, ha az ügyfeleknek segítségre van szükségük. Annak érdekében, hogy mind az új, mind a már megalapozott/meglévő felhasználókat kiszolgálják, a bankok „figyelik a tech-tudású Z generáció mobil igényeit, miközben fenntartják az idősebb ügyfelek számára nyújtott tradicionális szolgáltatásokat – például a telefonos banki szolgáltatásokat”.

 

  1. A tervezési és gyártási folyamat

Majdnem minden elektronikus eszköz tartalmaz valamilyen nyomtatott áramkört (PCB). A számítógépek, a mobiltelefonok, a nyomtatók, a röntgen képernyők és a játékrendszerek alkatrészeinek egymáshoz történő csatlakoztatása mind PCB-ken alapul . A nyomtatott áramkörök létrehozásának folyamata során a csapatmunka a NYÁK-tervezéssel összefonódott. Az együttműködés során az egyik legnagyobb veszélyforrás a rossz kommunikáció. A NYÁK-tervezők korábban csak PDF-ek és e-mailek segítségével osztották meg terveiket, hátráltatva ezzel a munkafolyamaton belüli hatékonyságot és a termelékenységet. Vannak azonban olyan felhőalapú alkalmazások, amelyek lehetővé teszik a csapat tagjai számára, hogy zökkenőmentesen megosszák a terveiket valós időben. A NYÁK-tervezők akár már táblagépükön és okostelefonjukon is hozzáférhetnek a tervekhez, és ennek eredményeként a szerkesztési és átdolgozási folyamat sokkal egyszerűbbé válik, ami a gyártás nagyobb hatékonyságához vezet.

 

  1. Az egészségügy

Minden ember alapvető joga a biztonságos és hatékony egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés. Az egészségügyi ágazat fejlődésével kapcsolatos előrejelzések listájában a Forbes megjegyzi, hogy 2020-ban kb. 161 millió olyan készüléket fognak használni kórházakban, klinikákon és orvosi rendelőkben, ami hatékonyabb diagnosztikai és kezelési módszereket eredményez. Az orvosi nyilvántartások és az egészséggel kapcsolatos adatok növekvő digitalizálása mellett azonban felmerül a növekvő kiberbiztonsági fenyegetések lehetősége. Mivel ezek az adatok gyakran nagyon érzékeny információkat tartalmaznak, a hackerek inkább az egészségügyi ágazatot célozzák meg személyazonosság-lopással és csalással kapcsolatos bűncselekményeket követnek el. Ennek ellenére a munkaerőhiány, különösen az ápolás terén, azt eredményezte, hogy egyre nagyobb arányban fordulnak az IoT eszközökhöz az adminisztrációs és manuális feladatok kiváltása érdekében. Ennek köszönhetően nagyobb figyelmet tudnak szentelni mind a betegek és mind a személyzet ellátására, biztonságára.

 

  1. Az okosvárosok felemelkedése

Végül, de nem utolsó sorban az IoT megteremtette az okosvárosok alapjait is. A Business World beszámol arról, hogy India „Okosvárosok misszió”-jának célja 4000 okosváros fejlesztése az ország egész területén. Egy összekapcsolt ökoszisztéma révén az adatok felhasználhatók a városok hatékonyabb működtetésére a közlekedés és az energia szempontjából. Például az IoT-val felszerelt épületek automatikusan egy üres parkolóhely felé irányíthatják Önt. Ezek az IoT épületek rendelkeznek beépített légkondicionálóval és fűtéssel is, amely bekapcsol, ha Ön elsőként érkezik az épületbe. Az okosépületek jelenlegi példái az amszterdami Edge és Berlin 10 emeletes kockája. Olyan érzékelőket tartalmaznak, amelyek automatikusan beállítják a fény- és egyéb környezetszabályozást,  ezért kevesebb áramot fogyasztanak, mint a tipikus irodák. Mivel az éghajlatváltozás a mai társadalom egyik legnagyobb problémája, ez rendkívül üdvözlendő fejlemény.

Az IoT-nak tehát korlátlan lehetőségei lehetnek, amikor a világ különböző iparágaira gyakorolt ​​széles körű hatásait vizsgáljuk. Kíváncsian várjuk, hogy mit hoz számunkra a jövő.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük