Az Nb-IoT Technológia

Nb-IoT technológia

 

Nb-Iot alkalmazása

A Narrow-band- IoT egy olyan új, szabványosított mobil technológia, amely nem csak, hogy olcsó, de biztonságos és megbízható adatátvitelt is lehetővé tesz a mobilszolgáltatók jelenleg meglévő hálózatain. Az alacsony energiaigényű megoldás hatékony beltéri használatot és nagy területi lefedettséget kínál az ügyfelek számára.

A hálózat az LPWAN (Low Power Wide Area Network) csoportba tartozik, amely kis mennyiségű adatok kis sebességű továbbítására szolgál. A készülékek között kétirányú kommunikációt tesz lehetővé 600bps és 250kbps sávszélességgel.

A keskenysávú hálózat kiemelkedő hozzáférést biztosít a nehezen elérhető helyeken, például föld alatt vagy víz alatt. A jelek képesek áthatolni az épületek falain is.

Már most széles körben használják a különböző iparágakban, úgymint mezőgazdaságban, logisztikában, okosvárosok fejlesztésében, egészségügyben.

Nyugat-Európában már több országban is teljes az NB-IoT hálózat lefedettsége, de a részleges lefedettségű országok is tervezik a bővítést. Magyarországon nagyjából az ország felében használható jó minőségben a hálózat, de ez folyamatosan fejlesztés alatt áll.

Az alacsony energiaigény mellett relatíve alacsony eszközköltség jellemzi. Léteznek más IoT-hoz használt vezeték nélküli technológiák, melyek eszközköltsége az Nb-Iot-nál is alacsonyabb, azonban más területen elmaradnak az Nb-IoT képességeitől (Pl. Sigfox technológia – Nagyon olcsó hardverekkel megvalósítható, cserébe korlátozott adatmennyiséggel üzemeltethető adott idő alatt. Ez egy nap alatt maximum 140 db12 bájtos üzenetet jelent). Ebből következik, hogy mindkét technológiának megvan az optimális alkalmazási területe. Mi a Micron Thingsnél mindkettőt használjuk az adott feladat jellegének megfelelően.

LPWAN

Segítségünkre lehet a földművelés és erdőgazdálkodás területén is: megfigyelhetjük a termesztett növényeket, információt kaphatunk a helyi hőmérsékletről, füstképződésről, vagy az uralkodó szélirányról. Megoldást jelenthet továbbá a szállítás és logisztika területén is. Például flottakövetés, vasúti kocsik pontos helyzetének meghatározása, csomag és konténer követések, monitorozások esetén.

 

 

 

 

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük