7 Hasznos szenzor okosotthonokhoz

IoT okosotthon

Az otthon minden ember számára a legnagyobb érték. Fontos, hogy megóvjuk házunkat/lakásunkat nem várt eseményektől, és akkor is biztonságban tudjuk, amikor éppen távol vagyunk. Számos fenyegető veszélynek van kitéve otthonunk, legyen szó Viharokról, tűzről, vízszivárgásról vagy betörésről. A jó hír, hogy az IoT itt is a segítségünkre lehet. Számos megoldás létezik , amely megóvhatja Önt, családját és ingatlanát.

Következzen 7 olyan szenzor, amely kifejezetten fontos és hasznos funkciókat tölt be egy okosotthon életében:

1. Tűz / szén-monoxid érzékelő

 

Kijelenthetjük, hogy a tűz jelenti a legnagyobb veszélyt otthonunkra. Füst érzékelők már évek óta jelen vannak a piacon, azonban a füstön kívül számos egyéb is befolyásolhatja a beltér levegő minőségét és ezáltal a bent lévő személyek egészségi állapotát is veszélyeztetheti. A szén-monoxid érzékelők mérik a levegő CO szintjét és azonnal riasztanak, ha a koncentráció a megengedett szint fölött van. Tekintve, hogy a szén-monoxid színtelen és szagtalan, egy ilyen érzékelő életmentő is lehet pláne akkor, ha egy segítségnyújtó szervhez (mentők, tűzoltók) be van kötve az eszköz és riasztás esetén azonnali értesítést küld.

Az új szenzorok azonban nem csak füst és szén-monoxid érzékelésre képesek, hanem az egész beltéri levegő minőségét is figyelik. Képesek mérni a por, pollen, korom jelenlétét és a hőmérséklet, páratartalom, levegő frissesség szintjét. Ezen adatok birtokában az okosotthon saját döntéseket hozhat a belső terek szellőztetésére a nyílászárók nyitásával, légkondicionáló bekapcsolásával. Mindezt emberi beavatkozás nélkül.

 

2. Szivárgást jelző szenzorok

 

Simple leak szivárás szenzor
A víz és fagy károk a második helyen állnak az otthonokat veszélyeztető események listáján. Senki sem szeretné átélni, hogy egyszer csak arról kap telefonhívást, hogy az ingatlanát elöntötte a víz. Valójában ez számos esetben bekövetkezhet akár egy nem megfelelően bekötött háztartási gép vagy elöregedett vízvezeték csövek miatt. A szivárgás szenzorok képesek időben detektálni és jelezni a vízszivárgást, még azelőtt, hogy jelentősebb kár érné az ingatlant. Megfelelő kiépítés mellett a rendszer emberi beavatkozás nélkül is képes elzárni a vizet az egész ingatlanban, megelőzve a nagyobb károkat. A szenzorokat praktikusan olyan helyekre érdemes helyezni, ahol potenciális szivárgásveszély lehet. Ilyen például radiátorok, mosogatógépek, mosógépek, szivattyúk, csőcsatlakozások közvetlen környezete.

 

3. Ajtó és ablak nyitás érzékelők

 

Ajtó szenzor
A nyílászáró szenzorok érzékelik, amikor valaki belép vagy kilép a lakásból és akár ennek megfelelően kapcsolhatják a világítást le vagy fel, illetve a zárakat is automatikusan bezárhatják. Ezek a szenzorok jelentik az első számú védvonalat betörés esetén. Bizonyos szenzorok képesek az ablakok betörését is jelezni. Ilyen esetekben azonnali értesítést kaphatunk a telefonunkra, tabletünkre és időben gondoskodhatunk a további teendőkről. A Micron Things által fejlesztett M-100 IoT hardver kifejezetten ilyen feladatok megvalósítására lett kitalálva. Az eszköz bármilyen nyitható dologra felszerelhető és nyitás esetén azonnali riasztást küld. Legyen szó garázskapuról, aknafedélről, szerszámkamra ajtóról.. a példák végtelenek.

 

4. Videós kapucsengő

 

Google nest videós kapucsengőEgy kamerával felszerelt kapucsengő szintén elláthat biztonsági feladatokat. Segítségével könnyen láthatjuk ki áll a kapuban / ajtóban, sőt! Akár videófelvételt vagy fényképet is készíthetünk, ami később bizonyító erejű lehet. Mindezt az okostelefonunkról tehetjük, abban az esetben is, ha épp nem otthon tartózkodunk. Bizonyos típusok esetén kétirányú beszélgetést is folytathatunk az illetővel, pl. a postásnak vagy futárnak instrukciókat adhatunk, hogy hol hagyja a csomagot. Két rendkívül megbízható videós kapucsengő a Google Nest Hello és a Ring. Költségkímélő megoldást jelenthet a Xiaomi Mijia Smart Doorbell

 

5. Okos termosztát

 

Nest okostermosztát

Az okos termosztátok képesek szabályozni a fűtést és hűtést beavatkozás nélkül vagy éppen távoli vezérléssel okostelefonon keresztül. Képesek jelentős energiamegtakarítást elérni úgy, hogy amikor senki nem tartózkodik otthon, lekapcsolja a fűtést vagy hűtést és képesek úgy bekapcsolni, hogy mire valaki hazaért már kellemes hőmérséklet fogadja. A különböző fűtési rendszerek különböző tehetetlenségi tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy amikor a termosztát bekapcsolja a fűtést, azonnal nem lesz meleg, szükség van valamennyi időre ahhoz, hogy elérje a kívánt hőmérsékletet. Az okos termosztátok maguktól megtanulják a rendszer ezen tulajdonságát és így valamennyivel hamarabb kapcsolják be a fűtést. A folyamat során számításba tudják venni a helyi időjárás jelentésből származó adatokat (interneten keresztül). Mindezek eredményeként a tulajdonos folyamatosan a kívánt hőmérsékletet érzékeli minden ingadozás nélkül.  Az egyik legokosabb és legtöbb szolgáltatást nyújtó okos termosztát a Google Nest Learning Thermostat

 

6. Mozgásérzékelők

 

A mozgásérzékelők pontosan azt teszik, amit a nevük is sugall.. Mozgást detektálnak. Ezek a szenzorok akkor jelentenek védelmet, ha mindenki távol van az ingatlanból: Azonnal jelez, ha mozgás van a helységekben vagy az ajtó/ablakok kinyitásra kerülnek. Ezen kívül alkalmas lehet olyan esetekben, ha meg akarjuk előzni, hogy a gyermekünk egy nem kívánatos területre tévedjen. Energiatakarékosságban is a segítségünkre lehetnek, hiszen alkalmasak a helységekben mozgás alapján le és fel kapcsolni a világítást vagy akár a fűtést. Különböző elveken működő mozgásérzékelők léteznek, a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat:

 

  • Passzív Infravörös (PIR): A test hőjét (infravörös energiáját) detektálják. Ezek a legszélesebb körben alkalmazott mozgásérzékelők.
  • Microhullámú (MW): Ezek a szenzorok mikrohullámú impulzusokat bocsátanak ki és a visszavert jeleket mérve határoznak meg mozgásokat. A mikrohullámú mozgásérzékelők szélesebb körben alkalmazhatók, mint az infravörös társaik, azonban drágábbak és érzékenyebbek a környezetükben lévő elektromos interferenciákra.
  • Kettős technológián alapuló szenzorok: A PIR és MW technológiákat kombinálják. Mindkét elven működő résznek egyaránt érzékelnie kell a mozgást, riasztás csak ezután történik. Ezzel kiküszöbölhetők a téves riasztások.
  • Ultrahangos: Ultrahangos jeleket bocsát ki és a visszaverődéseket detektálja.
  • Vibráción alapuló: Rezgéseket detektál. Ebben a kategóriába két szenzor típus tartozik: a gyorsulás érzékelő és Piezoelektromos eszközök.

 

7. Okos garázskapuk

 

A wifire csatlakoztatott garázskapuk gondoskodnak róla, hogy többé ne maradhasson nyitva a garázs. Ezen kívül okostelefonról bármikor nyitható vagy zárható a kapu, akár távolról is.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük